Continental Standard -1941 #950242

Ez már a harmadik variáció a négyből. Némi korszerűsítéssel a első modellhez képest, de alapjaiban véve ugyanaz a gép. A cél sikerült. Egy jó (tényleg jó) írógép ami felveszi a versenyt az amerikai vetélytársak ellen Európában. És itt meglehet említeni az első osztályú szervízellátást is, aminek kereteiben Goy Andor az országunkban a kontinens egyik legjobb szervízét vezette.
WW2 után a gyár megsemmisült. Egy részét Belgiumba vitték ott készült a 4. variáció. Másik részét állítólag az oroszok vitték magukkal.

Születésnapi ajándék gyanánt jutottam hozzá.
Régóta kiszerettem volna már próbálni egy ilyen jellegű gépet, de amik a birtokomban vannak azok mind nagy generálra várnak. Azt biztosra tudtam, hogy van már egy Contim a javítandók sorában, ami sajnos eléggé leharcolt állapotban van. Éppen ezért  esett erre a választás. A hirdetés alapján külsőre egészen egyben volt (bár ez nem ritkaság ezeknél a gépeknél), így  gondoltam ha kell is hozzá alkatrész akkor megbontom az amúgy is hiányos és sérült gépemet. Mivel ajándékként került hozzám, így azonnal neki kellett látnom, hogy elkészülhessen a "nagy" napra. Ekkor derült fény, hogy van még egy darab ami viszont egészen rendbe van. Felületesen átvizsgálva szükségessé fog válni az ismert gép megbontása a bujkálós Contihoz, de ezt majd a későbbiekben.

A burkolatot megbontva az elkoszolódástól eltekintve mindent rendben találtam. A kocsiemelő és a táblázó mechanizmus azonban teljesen beállt.

A javításom menetéről először is szögezzük le, hogy a  kocsiszerkezetet nem emeltem le a vázról. A helyén bontottam szét. A képen látható kis csúszka fogta meg a rendszert. (Amennyiben leemeltem volna a kocsit a vázról elképzelhető, hogy könnyebb dolgom lett volna, de végtére is így is ki tudtam bányászni.) Takarítás és kenés után tökéletesen működött. Az alsó és felső végállást beállító csavarokhoz nem nyúltam, valamint még említésre méltó, hogy erre a kis csúszó tömbre szegecseltek -feltételezem- csillapítás gyanánt a két végére egy-két kis rugóacél lemezkét. Tetszik. 



A táblázó részének is csak takarításra volt szüksége. A kar három funkciót biztosít. Ha benyomjuk azzal a lovast tudjuk kihelyezni. Lefordítással a kocsi a beállított lovashoz fut, felhúzással pedig törölni tudjuk a lovast.


Természetesen a többi részét is megtakarítottam.
A gépelés vele egyszóval: élvezetes. Valahogy jobban kézre áll mint más gépek. Sortovábbító (amiből két darab van!), valamint táblázókarja remekül kézre áll. Utóbbi igen messze kilóg a váz síkjától ezért sérülékeny. Habár nem szállításra tervezett gép... A kocsi csapágyazása eléggé egyszerű. Karbantartást kevésbé igénylő megoldás, azonban igen zajos. Továbbá billentyű rögzítéssel (~gyerekzár) , fél sortovábbítással is ellátott írógép.

Megjegyzések