ABC 2000S - 197X #6449768

Egy internetes hírdetésre lecsapva jutottam hozzá. Az ilyen jellegű konstrukciókért nagyon minimális összeget vagyok hajlandó fizetni. Egyszerűen azért mert nem tetszenek. Ettől eltekintve ezek a gépek is részei az írógép történelemnek és ha belegondolok nem is bánom ha színesítik a gyűjteményt, ellenben a helyhiány kezdi felütni a fejét... Mindenesetre a csillagok állása és az Irodagéptechnikai vállalat matricája miatt elmentem érte.


Első meglepetés, hogy az orsófedő lemez, ami alatt megbújik a festékszalag, fémből készült.

A burkolat alatt egy masszív alumínium vázszerkezet lapult meg. Pár csavar tartja az egészet. Az oldalt lévő műanyagba pedig büszkén beleöntve: "made in Portugalia".
Ezt követően kezdtem komolyabban megvizsgálni. A kocsi zajos volt és nehezen futott, a billentyűk beragadtak, csengő, tabulátor pedig nem volt. Némi takarítás és kenés megoldotta a problémát, illetve néhány betűkar összekötő huzalán kicsit módosítani kellett.

A különböző szegecsek és csavarok felületkezelése sajnos nem sikerült túl jól. Az összeset megkezdte a rozsda.

  

A Lisszabon melletti Messa gyár a 60-as években lépett be az írógépgyártók sorába ahol német Siemag asztali gépeket készítettek. 1966-ban a német ABC termelése kiköltözött ide, ahol a 2000-es modell módosított változatát kezdték gyártani. Ebből is ugyanúgy készítettek átcímkézett változatokat pl. a Sears-nek. Ezt követte Jesus Filipe Genesio 2000S verziója amit a fentiekben láthattunk.

 Ez a típus Ausztráliában Lemair 2000S néven volt megtalálható, az Egyesült Államokban a Sears forgalmazta a saját nevével, majd pedig a Litton, mint Royal Safari. A Japán Brother-nél az XL sorozatot színesítette (XL-1010, XL-1012, XL-1016). Európában pedig megtalálható mind Messa, mind ABC név alatt.  


Továbbá egy érdekesség egy névtelen kommentből:
Salazar, Portugália diktátora csak a HCESAR (az akkori hivatalos nemzeti elrendezés) billentyűkiosztású gépeket engedte forgalomba kerülni az országban ezzel segítve a Messát. Ellenben lett volna igény a ma is használatos AZERTY/QWERTY kiosztásra, ezért a külföldi gyártók külön kérés esetén a billentyűgombokat nem ragasztották le. A vámhatóság az importált gépeket szemrevételezte ugyan, de írásbeli próbát nem tettek így nem derült ki a turpisztság. A vásárló pedig egyszerűen kicserélte a gombokat ezzel kijátszva a rendszert. 

Megjegyzések