Kappel VA - 194X #312669

 

Csinos kis gép, de nem igazán emlékszem már hogyan került hozzám. Jelenleg a lakásomban tartom és arra vár, hogy kiolvassam az éjjeli szekrényen lévő könyvemet, majd a tetszett ezáltal megjelölt és visszakereshető részeket legépeljem vele. Ezt követően akiről úgy gondolom, hogy érdekelheti a gépelt téma annak odaadom. Mindezt csak azért, hogy legyen valami  amit írhatok, és ha csak egy minimális értelme is, de legyen annak, hogy gépelek. A gyártóról nem nagy kutatással kielégítő információt találhatunk a neten, azonban az előző bejegyzésben némileg össze szedtem a lényeges dolgokat, ezt visszakeresheti az olvasó.

A gyártási évben sajnos most nincs hasznunkra a sorozatszám, mivel a typewriterdatabase weboldalon található forrásanyag szerint 1944-ben a számok 260150-en álltak. Ugyanebből a forrásból derül ki, hogy a legtermelékenyebb időkben is "csak" 15000-et gyártottak egy évben.
Továbbá tudni kell, hogy a II. vh után gyakorlatilag a gyártás megszűnt. Ebből következik, hogy itt valamiféle váltásnak kell lennie. (Elképzelhető, hogy ez a széria, aminek a miértjét nem ismerjük, 300 000-től kezdődik).
+információ, hogy a Kappel kisgépek általában az Olympia termékek módosított változatai voltak.
Azt ugyan nem tudjuk, hogy ezeket a módosított Olympiákat a Kappalnek gyártották a saját gyárukban, vagy pedig alkatrészeket szállítottak a Kappelnek, amit aztán a saját alkatrészeikkel kiegészítve összeszereltek.
Valamint állítólag ez a gép az Olympia Elite megfelelője. Azt hiszem van a várólistán egy, de ha jobban belegondolok akkor inkább egy simplex az. Mindenesetre ha a kezembe kerül egy Elite akkor mellé fogom állítani a Kappelt.

Innentől jön a találgatás. Véleményem szerint ezt a gépet az Olympia készítette a saját gyárában valamikor a háborút követően. A Kappel megszűnését (államosítását) 300000-es sorozatszámmal "jelzi" és ezt a szériát a megmaradt alkatrészek felhasználásával, vagy pedig a márkanévből való profit hitében hozta létre az Olympia. 

Amennyiben felkerül az asztalomra  a fentebb említett Olympia, elkezdek foglalkozni annak gyártástörténetével is akár Elite, akár Simplex. Remélhetőleg találok majd olyan összefüggést, ami segít teljesebb képet kapni a Kappel VA magas sorozatszámok miértjéről.



Megjegyzések