Triumph Durabel - 1952 #708376

 

A Triumph hordozható írógép-családjába három típus került be, melyek időről-időre újjászülettek. 1928-ban kezdődött a Klein-Triumph-al - a későbbiekben Norm -, 1933-ban jelent meg a Durabel, majd 1934-ben pedig a Perfekt. 

A társaság legfelszereltebb tagja nevéből adódóan a Perfekt. Ezt a gépet hengerautómatával, szallagváltóval valamint táblázóval is felszerelték. Utóbbit kihagyták a Norm-ból, míg a Durabel-ben egyik sem található meg.

Az új formatervezések (papírtámlemez, szögletes/ívelt burkolat, üveg/műanyag betűgombok, stb.) bemutatása a Norm és a Perfect esetében egyszerre történtek, a Durabel viszont mindig "késésben" kapta meg új köntösét.

1957 után a Durabel sorozat Gabriele néven futott tovább. Ekkorra a Triumph már teljesen egybeolvadt az Adler-ral - ezt számos korábbi együttműködés előzte meg már a kezdetektől fogva -, ezért könnyen találkozhatunk Gabriele felirat mellett Adler ill. Triumph jelzéssel is.

Ez az 1952-es példány olyan remek formában került hozzám, hogy 1 db karc, két furat (vélhetően a forgalmazó, vagy egy szerviz reklámtábláját rögzítette), illetve egy kis felirat-kopás választja el a makulátlan állapottól.

Ezt a fajta orsófedő lemezt felhasználói szempontból nem szeretem, mivel a lepattinthatóshoz képest kevesebb helyünk van a szalag befűzéséhez. A következő variációnál el is hagyták már ezt a megoldást. A szalagorsók pedig még az eredetiek lehetnek!

A 'Q' melletti billentyű a margófelszabadításért felel, mögötte pedig a sorozatszámot találjuk.


Csillog-villog. Hengerfogantyúja csak a jobb oldalon van. A felső karral három darab sorközbeállítás közül választhatunk. A sortovábító kar pedig remekül kézre áll.


Margóbeállítói úgy szintén, illetve könnyen is kezelhetőek. Valamint így, hogy a papírtámlemez mögé dugták el, kizárólag szép, egyenes testtartásban látható.


A végére pedig a két kis árva furat. Alol. Baloldalt.





Mindenkinek is(!) ajánljuk:


Megjegyzések