Unis TBM Deluxe - 198X #5-6756324; Silver Reed 200 - 1976 #92037808

 

Ez a két gép egy helyről jött. Igazság szerint egy harmadik keltette fel az érdeklődésem, amit a gyűjteményembe szántam volna. Végfelhasználói áron kínálták őket ezért inkább csak ezt a kettőt kértem meg. Még ha nem is keresek rajta, de legalább pörög az üzlet. Az év első vételei voltak. :)

Silver Reed:

 

A közelmúltban ez a 3. ilyen gép ami felkerült az asztalra. Ennek szerencsére nem volt gondja sem a rozsdásodással, sem a sortovábbítóval. Sárgában még nem is találkoztam vele és járt hozzá egy angol nyelbű használati utasítás, illetve annak szövege lefordítva egy sima A/4-es papírra. Elég olcsó megoldás. Izgalmas, hogy megvan még a billentyűkarok rögzítésére szolgáló kis műanyag darab is.

Általános takarítást kapott. A gumi henger eléggé kemény már. Valószínűleg sokat volt fedő nélkül, de ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni. Kapott egy regeneráló áztatást és bízunk benne, hogy minél tovább egyben marad.




Unis (Udružena Metalna Industrija Sarajevo) TBM (Tvornica Biro Mašina - Irodagépgyár) Deluxe:


 

Egészen izgalmas információkat találtam erről a modellről.
A legelső írógépeim egyike egy Olympia Traveller Deluxe volt. Már a kezdetektől elégedett voltam vele és nagyon kíváncsi voltam mennyire lesz gyengébb minőségű az Unis által gyártott.

Nos nem véletlen az, hogy nem találtam semmi hiányolni valót, ugyanis 1971-től kezdve Jugoszláviában, az Unis gyártatta az Olympia Traveller-t is. Ráadásul a "JUS" szabványok ekkortájt nagyon szigorúak voltak a DIN-hez képest is, így a németeknek nem volt okuk az aggodalomra.


A deluxe modell mindössze egy színváltóval különbözik az alapgéptől. Mókás, hogy a sima TBM burkolata ugyanúgy megkapta a színváltó pozíció jelölőit. Mindössze magát a szerkezetet nem szerelték rá.
Számos színvariációban megjelent (fehér, szürke, piros, narancs, kék, zöld). Egyszer Apám mesélte, hogy 198X-ben kapta meg az első feliratos pólóját. Képzelhetjük mekkora dolog lehetett ez annak idején ha még mindig emlékszik rá. Ezek a színes gépek is igen csak figyelemfelkeltőek lehettek a Szovjetunió területén. Szinte jelképpé váltak. Az áruk viszonylag olcsó volt, ellenben nehezen fellelhetőek. A színes darabok természetesen drágábbak - egy forrás szerint 350-400 rubel volt egy piros színű, míg az átlagos fehér mindössze 200.


Talán a történet legizgalmasabb része, hogy az 1984-es szarajevói olmpia sajtószobájába az Unis szállítótta a gépeket. 



Később az Olivettihez kerültek bizonyos gyártói jogok, így pl. a Roma és Tropical modellek megkapták ezt a burkolatot, bár szerkezetük inkább egy Hermes Baby-nek tűnik.


Ez a gép is hasonlóan jó állapotban volt, mint a Reed. Néhány billentyűje elsárgult. Erről tudtam és nem voltam elkeseredve mivel van egy donrogépem. Természetesen annak fekete billentyűi voltak... Na se baj így jár az aki nem elég körültekintő. 

Továbbá teszteltem egy új mosószert, melyet a Caramba gyárt TG22 néven. A Pro Tech termékéhez hasonló hatásfokot tapasztaltam. Elégedett vagyok!


Bónusz az egészben, hogy jövőhéten érekzik még egy narancsban is. Készítek pár fotót a 3 azonos, de külnböző színű gépről és majd csak utána küldöm el a vevőnek.



Végezetül Hatvani László: Az írógép c. könyvéből egy részlet:

"Az utóbbi években Jugoszláviából UNIS TBM márkajelzéssel hoztak be útiírógépeket. Ezek a gépek szerkezeti felépítésükben és kivitelükben OLYMPIA útiírógépekkel azonosak.
A jugoszláviai Unis Egyesült Fémipari Művek Szarajevó, bugojnói irodagépgyára 1972 óta az Olympia Werke A. G. licence alapján gyártja az Olympia Traveller színváltó nélküli gépeket Unis TBM, míg az Olympia Traveller de Luxe  útiírógépeket UNIS tbm de Luxe márkajelzéssel, melyekből az 1979. évben elég nagy számban importáltunk.
A gép kivitelét a 219. ábrán látjuk. A gép vázszerkezete alumínium alapöntvény, amelybe az eddig ismertetett útiírógépektől eltérő betűkarszerkezetet építettek. A gép főmetszetét a betűkarszerkezettel a 220. ábrán látjuk. Ez a karszerkezet lehetővé teszi a gép igen könnyű és gyors leütését, aránylag nagy átütőképességgel.
Hengerváltású váltószerkezettel készül, de nem billenő, hanem emelkedő hengerrel.
A gép térfogata tokkal 325x320x100mm, tömege 6,2 kg, így e tekintetben még az útiírógépek kategóriájába sorolható, ennek ellenére a megbízható és tartós kivitelű konstrukció a gépet a táskaírógépek mértékéig irodai használatra is alkalmassá teszi."



Megjegyzések